potrošnja goriva

Kako smanjiti potrošnju goriva — praktični saveti koje možete primeniti odmah

Jedna od najvažnijih briga za svakog ko uživa u vožnji motornog vozila jeste potrošnja goriva. Dodatno tome, cene goriva su u stalnom porastu, a pritom će i trenutna kriza u Kataru prema najavama doprineti tom porastu. Zato je vreme da vidimo na koje načine možemo da smanjimo potrošnju našeg vozila, a tako i troškove na mesečnom nivou.

Tehnički, postoji nebrojeno mnogo stvari koje možete uraditi kako bi smanjili potrošnju jednog vozila kako korišćenjem novih tehnologija koje se pojavljuju gotovo na svakodnevnom nivou tako i menjanjem vaših svakodnevnih vozačkih navika.

Pošto većina nas u Srbiji i dalje razmatra samo vozila na fosila goriva, tako se i ovi saveti odnose upravo na njih.

Olakšajte vaš automobil

Svima nama se ponekad dešava da se nakon nedelju dana setimo da još uvek nismo izvadili nešto poprilično teško iz gepeka. Činjenica je da gomila igračaka vaše dece ili jednostavno stvari koje vam ne trebaju uvek, a nosite ih u kolima poprilično utiču potrošnju goriva. Izbacite sve što vam ne treba i očistite auto od bespotrebnih stvari svaki dan.

Dodatno tome, ukoliko imate naviku punite rezervoar do kraja svaki put kad stajete na pumpu, imajte na umu da ovo doprinosi ukupnoj težini vašeg auta. Sem ako vam je to zaista potrebno, češća punjenja po manje goriva doprineće vašoj štednji.

Obezbedite optimalan pritisak u gumama

Ukoliko su vaše gume pod manjim pritiskom od preporučenog, otpor kotrljanja točkova se povećava povećavajući time potrebnu snagu i gorivo kako bi održavali željenu brzinu. Stoga, naduvajte gume na optimalan preporučen pritisak od strane proizvođača i redovno ga proveravajte.

Zatvorite prozore

Ukoliko vozite sa otvorenim prozorima ili/i šiberom, iako deluje uzbudljivije ovo povećava otpor vozila i znatno smanjuje aerodinamičnost kad vozite brzinom većom od 60km/h. Samim tim povećavate potrošnju goriva time što vam je potrebno više snage kako bi se kretali istom brzinom.

brzinomer

Planirajte unapred

Većina nas zaista ne želi ovo da radi, ali planiranje vašeg puta unapred pruža vam mogućnost da izbegnete zastoje u saobraćaju i radove na putu. Što manje vremena provedete u putu to ćete manje goriva potrošiti — očigledno, zar ne?

Dodatno tome, probajte da izbegavate gradske gužve. Ukoliko morate biti na poslu u određeno vreme to može biti teško, ali vožnja u gradskoj gužvi Vam značajno povećava potrošnju goriva. Ukoliko je vreme fiskno probajte voziti alternativnim putanjama.

Skinite nosače sa krova

Da li još uvek nosite nosače za skije iako ulazimo u letnju sezonu zato što nemate 5 minuta vremena da ih skinete? Svaki minut vožnje sa tim nosačima vas košta para tako što povećava težinu vašeg autobila kao i smanjuje aerodinamičnost.

voznja

Vozite mirnije

Što entuzijastičnije vozite, menjanjem brzina sa maksimalnim gasom to više goriva trošite. Samim tim, što je vaš stil vožnje ravnomerniji bolja vam je efikasnost potrošnje. Tako da izbegavajte kasno kočenje kao i nagla ubrzavanja.

Vozite optimalnom brzinom

Kada ste na otvorenom putu, svakih 15km/h koji pređu 80km/h vam smanjuje efikasnost goriva za 14%. Ovo je činjenica koju ne smete ignorisati.

Nekada može biti teško pridržavati se svih pravila, ali ukoliko želimo da dovedemu potrošnju našeg vozila na minimum neophodno je da vodimo računa. A ukoliko želite da saznate koliko vaše vozilo troši na 100km izračunajte koristeći kalkulator potrošnje goriva. Mislite li da smo nešto izostavili? Koji su vaši saveti?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *