4 saveta za vožnju po visokim temperaturama

Mislimo da ne postoji ništa lepše i prijatnije od vožnje tokom leta, ali ako ne preduzmete neke mere predostrožnosti, povišene temperature mogu da predstavljaju problem za vaše vozilo, vas i za vaše putnike. Zato je bitno da izdvojite par minuta pre nego što je vreme prevruće kako ne biste naleteli na probleme u toku puta.

Održavajte motor hladnim

Iako nije toliko neophodno da često održavate sistem hlađenja motora, bitno je da se postarate da imate dovoljno tečnosti za trenutak kada temperature krenu da rastu. Ukoliko niste sigurni kako da proverite vaš sistem hlađenja najbolje je da se konsultujete sa mehaničarom.

Pre nego što otvorite poklopac pogledajte uputstvo koje ste dobili od proizvođača automobila kako bi ste bili sigurni koji je najbolji odnos vode i tečnosti za hlađenje. Dok tražite ovu informaciju u uputstvu takođe proverite koliko često bi trebalo menjati tečnost za hlađenje. Ovaj period može varirati od modela do modela kao i kad je u pitanju tip tečnosti; često je to na 6 godina ili 40,000 – 100,000 kilometara što je, očigledno, poprilično dug period.

Proverite gume

Polovina automobila na putevima će ovog leta imati bar jednu gumu koja je ispod preporučenog pritiska. Ovo može biti opasno tokom vrućih dana, jer je guma koja nije dovoljno naduvana pod većim rizikom eksplodiranja. Bez obzira an sezonu najbolje je proveriti pritisak guma bar jednom mesečno. Kako bi pronašli optimalni pritisak guma za vaš auto takođe proverite uputstvo ili pogledajte na pločicama koji se nalaze na strani unutrašnje brave vozačevih vrata. Bolje je da koristite ove preporuke umesto onih koje se nalaze na gumama. Za neka vozila je potrebno da gume budu različitog pritiska u zavisnosti od toga da li se nalaze napred ili nazad.

Proverite akumulator

Visoke temperature mogu skratiti životni vek vašeg akumulatora više nego niske. Usled visokih temperatura, kiselina unutar akumulatora može da ispari što dovodi do slabljenja baterije kao i rđanja spojeva. Ukoliko imate akumulator koji je stariji od 3 godine testirajte ga kod svog mehaničara.

Ukoliko, pak, imate električno vozilo ne zaboravite da kako visoke tako i niske temperature mogu drastično da utiču na efikasnost baterija. Tokom ekstremnih vrućina, kilometraža po punjenju može da se smanji za čak 40% tako da je bitno da dobro isplanirate vremena punjenja tokom puta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *